lördag 30 januari 2010

Sociala tillvarons bästa vänner

Det finns några vänner man gör klokt i att ha med sig när man rör sig ute i sociala sammanhang. I alla fall om man vill bryta isen på ett effektivt sätt. Dessa är:

Vad?
Hur?
Vem?
Var?
När?

Dessa små ord är ofta nycklar till social framgång. Hurdå? Rätt använda så kommer de att öppna många dörrar för dig. Det är ingen magisk formel, utan ett tecken på att du är intresserad av vad den andra har att säga. Människor i allmänhet gillar inte krokodiler, det vill säga vi gillar de som har större öron än mun, som lyssnar mer än de pratar. Testa själv nästa gång du är i ett socialt sammanhang. Och när du genomför experimentet, försök verkligen få upp ett intresse för vad den andra har att säga. Att ställa frågor och snegla i taket eller fippla på mobilen samtidigt kommer inte att ge önskad effekt. Inte heller om personen upplever att du förhör honom/henne. Frågorna är som vilket instrument som helst; fel använda uteblir den vackra musiken och mottagarens upplevelse blir allt annat än positiv. Men rätt hanteradeär frågeorden ett fantastiskt instrument för att förstå vår omgivning, och bli lite mer populära.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Det funkar verkligen helt suveränt! Plus att man förhoppningsvis lär sig mer om någon annan människa.

Fast ibland, med en viss kategori människor, går det lite för bra... Jag har flera gånger just genom att jag är ärligt intresserad av människor och vad andra har att säga, och använder de här små frågorna, råkat ut för att människorna i fråga (som alla varit män) uppfattat att jag är intresserad av dem och att jag dessutom är flörtig. Inte alltid med helt önskvärda reaktioner från deras sida. "Nej, jag är inte intresserad av dig på det sättet, utan av vad du har att säga." (Fast det är iofs ett gyllene tillfälle i att öva på att säga nej på ett sätt som uppfattas utan att vara aggressivt.)

Callisto sa...

Känner igen problemet. Trist att behöva väga av trevlighet mot omaket att förklara att man inte tänkte föda deras barn... Men det är väl det onda man får ta med det goda som då är att lära känna människor bättre.