torsdag 24 december 2009

Vad hade du gjort om du visste att du skulle lyckas?

Ställ frågan till vem som helst; "Vad vill du helst av allt ägna dig åt?". De flesta har inget färdigt svar. Och när svaret väl kommer så är det antingen redan nedskalat av diverse tankar kring vad som är möjligt och inte, eller så uttrycks också dessa tankar direkt i anslutningen till det man säger att man vill. "Jag vill [valfri aktivitet], men [valfri förklaring till varför det inte kommer att gå]...". Detta kryddas ofta med en liten föreläsning om hur verkligheten ser ut.

Vi är alltså i allmänhet helt otroligt bra på att begränsa oss själva och våra möjligheter, och oftast gör vi det redan på tankebasis. Vi beslutar oss för vad som för möjligt eller inte utifrån en relativt snabb tankekonstruktion. Vi kallar ofta den tankekonstruktionen för verklighetskoll. Frågan är vem som bestämmer över vår verklighet? Men är de parametrar du listar som hinder verkligen huggna i sten?

Vad händer, om du leker med tanken att du inte kan annat än lyckas? Framgång är ditt enda alternativ som resultat. Du kan inte misslyckas. Vad skulle du göra då? Med 100% garanti på att lyckas, vilket projekt hade du tagit dig an, och vad för dröm hade du tagit till dig och förverkligat? Nej, lyssna inte på "Men..." den här gången. Du kan bara lyckas. Vad gör du? Skriv ner det du kommer på. Detta är din dröm, ren och obefläckad av självkritik och nitisk "realism".

Nu har du din dröm på papper. Nu är det dags att koppla på verklighetsanalysen. Vad är det som egentligen hindrar dig från att nå din dröm? Var ärlig mot dig själv. Många av dina hinder är sannolikt tankar om hur det bör förhålla sig mer än vissheten om hur det egentligen ligger till. Knepet är att vaska fram de reella hindren, och se hur man kan bearbeta dem. Hindren som finns i våra egna tankar finns ju bara där, och när vi talat om för oss själva att de inte är sanna, så slutar de existera.

Att tänka framgång är att rita upp sin karta för just framgång. Att ta sikte på målet istället för hinder ger oss en styrriktning och då vet vi vart vi är på väg. Då vet vi också om de val vi gör på vägen för oss i rätt riktning, eller om vi behöver korrigera. Det vi fokuserar på växer. Du väljer, ska målbilden eller din uppfattning om hindren få dominera dina tankar? Det bästa är att det konstruktiva alternativet också är det roligare att leva med. Win-win, alltså.

"Obstacles is what you see, when you lose sight of the goal."

Inga kommentarer: