onsdag 2 december 2009

Att vilja är att kunna, vilket skulle visas

Jag har en bekant som i helgen ska tävla i Luciapokalen. Hon väger ~60kg idag, och är något av det mest komplett tränade jag sett. Hon springer och lyfter skrot, och det syns på henne, minst sagt.

Varför är detta så anmärkningsvärt att jag vill blogga om henne? Jo... I juni 2003 vägde hon 86kg. Alltså, hon var kraftigt överviktig och hade någon sagt då att denna tjej inom några år kommer att ha rutor på magen, springa marathon och tävla i Lucia-pokalen, så hade detta påstående mötts med gedigen skepsis.

MEN! Hon gjorde det. Hon övervann alla de psykologiska spärrar vi gärna bygger kring oss själva för att slippa ta tag i våra livsstils- (eller andra) problem. Hon övervann vanans makt, och skapade sig nya vanor som ofelbart ledde mot hennes målsättning. Någonstans insåg hon att hon ville förändras SÅ MYCKET, att alla försvar slets i bitar, och idag är hon en supervältränad tjej som utstrålar energi. Ursäkter ledde aldrig någon till toppen. Beslut och handling, däremot, har lett många dit.

Hon är en ständig påminnelse för mig om att det går om man vill. De flesta "det går inte" betyder egentligen "jag vill inte lägga den energi som krävs". Så gott som alla säger att de "borde" äta nyttigare och motionera. När det kommer till kritan så är den där fikabullen viktigare. TV-kvällen är mer attraktiv än promenaden, eller passet på gymmet. Det är okej om det är så, om man accepterar att det är ett val man gör. Väljer man, på allvar, att ta tag i sin livsstil, så kostar det tid och energi. Fokus och vilja. Vi kan om vi vill.

Så, när vill du förändra din livsstil?

Inga kommentarer: