söndag 2 januari 2011

Konsten att hålla sina nyårslöften

Avslut och nystarter har i våra tankar en stark inverkan på oss. Vi vill avsluta på ett bra sätt och knyta ihop, och börja nya saker på rätt sätt med eftertanke. Så är det också med årsskiften. Det är ingen slump att så många lovar saker "inför det nya året". Det känns helt rätt att bestämma sig för bot och bättring inför det nya som är på ingång.

Om några veckor förtvivlar dock många över de löften de avgett, och känner att det var svårare än de hoppats på. Årsskiftets magi räckte inte riktigt till för att gå hela vägen. Men lugn, vi kan lägga till själva till den magin. Vi kan få våra löften att glimma som en vacker tavla i slutet på den tänkta tidslinjen. Så hur gör man? Här kommer några tips på hur man gör sina målbilder kraftfulla och ger dem dragningskraft:
  1. Stäm av med dig själv om målet är något som DU vill. Är det din väninna som tycker du ska tappa ett par kilo eller byta partner, eller din man som tycker du ska dra ner på rökningen, blir det svårt att motivera dig. När du vet att målet är DITT, bestäm dig!
  2. Tänk "till" istället för "från". Låt det nya och goda locka, för den motivationen ökar ju närmare målet du kommer. Se till att det du vill uppnå är klart och tydligt, inte bara det du vill lämna bakom dig. Annars blir det lite som att sätta sig i en taxi och be den köra "inte till Askim i alla fall", eller bara be honom köra. Du behöver veta exakt vart du vill. Annars blir det svårt att komma dit.
  3. Tidsbestäm målet. När ska du vara där? Sätt gärna upp delmål med kortare intervaller. Och se till att ha något i belöningsväg för dig själv vid tidsposterna. Vid slutmålet, ha ett rejält tack till dig själv redo.
  4. Hur vet du när du nått målet? Vad är det som är annorlunda? Sätt siffror och tydligt mätbara kriterier. Tänk inte "trappa ner på rökningen", sätt antal cigarretter per dag och tidsintervaller. Inte "gå ner i vikt" utan ett vikt- eller centimetermål, och datum. Ja, det känns lättare att tänka "ändra lite", men så luddiga mål blir lätta att tappa bort på vägen. "Trappa ner lite" kan ju till sist handla om att inte ta det sista blosset på alla 20 cigaretter man röker på en dag, eller hur? Eller så "går jag ner i vikt" för varje toalettbesök.
  5. Vad behöver du göra för att nå målet? Alltså, förändringens pris. Stäm av åtgång av tid, pengar och andra resurser. Är löftet träning, se till att du har tiden till det, och håller tid till det. Är löftet att tappa kilon, vilka förändringar i kost och motionsvanorna krävs för målet? Är målet ett nytt jobb, vad behöver göras och hur lång tid krävs?
  6. Vad är anledningen till att du inte redan gjort förändringen? Är motion tråkigt? Nyttig mat ointressant? Cigarretterna en social grej? Tänk ut ett sätt att hitta motion som är roligt för dig, mat som smakar bra och är nyttig, och varianter för socialt umgänge utan cigarretter. Ja, det finns.
  7. Berätta för de som påverkar i din omgivning om ditt mål, och be dem stötta dig. Det är svårt att ändra vanor om de omkring inte vet vad som sker och varför. Hur ska de veta att de inte ska envisas med att servera dig gräddbakelser eller bjuda på cigaretter om du inte talat om det för dem?
  8. Se dig själv när du redan lyckats. Tänk dig till måldatumet, och hur bra det känns att ha klarat av det du bestämde dig för. Det nya jobbet, den nya partnern, viktmålet... Känn efter hur det är att vara där. Detta är ditt ledljus, och denna bild kommer att hjälpa dig att hålla dig på vägen. Tänk på denna bild, ofta. Gärna varje kväll innan du ska somna.
  9. Ta första steget mot det nya målet redan nu. Bestäm dig för vad det första steget bör bli, och ta det. Inte "imorgon", inte "på måndag", inte "efter denna middagen/helgen/festen/cigarretten/godispåsen/etc...", gör det nu.
  10. Kom ihåg att hinder är det vi ser när vi tappat målet ur sikte.
Lycka till med dina löften. Och med alla andra mål du vill sätta upp för dig själv. Denna checklista gör det lättare för dig att nå hela vägen.

Inga kommentarer: