tisdag 18 januari 2011

Bli bättre på att kommunicera

Egentligen är livet fullt av situationer där vi får chansen att slipa och förädla vår kommunikationsförmåga. Många tar inte chanserna, utan kör "mer av samma", oavsett om det har fungerat tidigare eller inte. De frågar sig aldrig hur de själva skulle kunna bidra till ett bättre kommunikation. De som tar chanserna, i det lilla och det stora, är de som när det verkligen gäller kan leverera sitt budskap med excellent skärpa på mottagarens språk, och få önskad respons.

Det finns flera orsaker till att människor inte tränar sin kommunikation. För det första så är vi människor tämligen obenägna att ändra beteenden, ens om de uppenbart missgynnar oss (labbråttor är i många fall snabbare att ändra strategi...). För det andra så hör jag ofta "Varför ska JAG behöva anpassa mig..?". Som om det var en fråga om stolthet att få göra på ett sätt som uppenbarligen inte fungerar.

Till punkt ett säger jag, släpp sargen och kom in i matchen. När det du gör inte fungerar, gör något annat. Att vara envist stolt och vägra ändra sig leder ofelbart till fler situationer som inte går som vi önskar. Det gäller allting i livet, så även vårt sätt att kommunicera.

Till punkt två säger jag att man hellre borde se det som att "Jag får här ännu en fantastisk chans att utmana mig själv och se hur bra den här kommunikationen kan bli.". Det handlar inte om att vika sig, att ändra sin personlighet, eller att vända kappan efter vinden. Man behåller givetvis sin agenda och sakfrågan, men jobbar på att lista ut hur man på bästa sättet ska nå den andra med sin information, och nå det resultat man önskade av kommunikationen.

Faktum är att meningen med all vår kommunikation är den respons vi får. Inte vad vi tänkte, eller själva la mellan raderna, eller det orden normalt betyder för oss själva, utan det som blir effekten av våra ord och vårt kroppsspråk i varje given situation.

Så för en bättre och mer gynnsam kommunikation, tänk på följande:
  1. Kolla av det egna tillståndet innan du inleder kommunikationen. Vilket tillstånd skulle gynna dig bäst just nu? Korrigera. Behöver du lugna dig, ta tio djupa och tänk på något trevligt. Behöver du tagga till kan du frammana minnen av situationer där du var rejält taggad. Håll kvar känslan.
  2. Stäm av ämnet och önskat resultat av samtalet innan ni börjar. Håll er till det.
  3. Kom ihåg att "Assumption is the mother of all f***-ups!", inte minst inom kommunikation. Gissa inte vad den andra menar, utan fråga respektfullt om du inte får detaljerna. Tvinga inte heller den andra att gissa eller läsa mellan raderna.
  4. Sammanfatta det ni kom fram till och kom överens om efter samtalet, så båda (alla) är på det klara med vad som gäller.
Och nu det viktigaste egentligen, träna! Ta alla chanser att bli en bättre kommunikatör. Lycka till.

3 kommentarer:

Ditte Nilsson sa...

Jag tyckte detta var mycket bra! Mycket bra formulerat!

The Spectacular Life ღ sa...

Detta är många som skulle ta del av.
Jag skulle verkligen behövt detta för några år sedan.
Det bästa är ju att veta vinsterna med att lära sig kommunicera - att man kan komma långt! ;)

Tack för kloka ord och bra text!

Ann@ ღ

http://thespectacularlife.wordpress.com/
Följ min blogg med bloglovin

Callisto sa...

Det är så enkelt. Men det är inte alltid lätt.