söndag 25 juli 2010

Man kan be om medvind, eller lära sig segla

Det finns saker vi kan påverka, och saker vi inte kan påverka. Jag har tidigare skrivit om att det är så lätt att vänta på "rätt läge" innan man fattar avgörande beslut i tillvaron, eller tar avgörande steg framåt mot sina önskade resultat. Ofta hör man också önskemål uttalas om att "livet" (eller någon specifik del av det) borde vara snällare, enklare, lugnare eller mer berikande. Det är i de lägena jag ställer mig frågan vem som egentligen styr. Vem fattar besluten i ett liv där man passivt förväntar sig att de rätta förutsättningarna för lycka och framgång bara ska matas fram åt en? Vem skulle styra den processen? Utifrån vilken målsättning då?

Icke-beslut är också beslut. Varje beslut vi fattar är en värdering av oss själva. Så varje gång vi väljer att tro att livet är oss övermäktigt, eller väntar in någon annans beslut och handlingar, så har vi bedömt oss oförmögna att hantera livet. Varje gång vi låter bli att ge oss ut på jakt efter våra önskade resultat har vi bedömt att vi inte förtjänar det av olika anledningar. I de här lägena har vi bedömt att egentligen vem som helst eller vad som helst i livet är mer kapabelt att leda oss fram till det vi vill ha, förutom oss själva. Men frågan är, vem är egentligen den ovedersägliga experten på ditt liv och dina behov? Och vem kan tänkas ha störst intresse i och motivation för att tillgodose just dina behov? (Nej, inte mamma...)

Jag har ofta berört ämnet tidigare, alltså vår tendens att inte fatta våra egna beslut eller ens ta vittring på vår egna önskade riktning. Så, utan vidare kringsnack tänker jag avliva en vanlig vanföreställning. Livet kommer inte att bara bli snällare, enklare, lugnare eller mer berikande. Däremot kan du aktivt börja fatta beslut som ger dig ett liv som bättre rimmar med det du vill ha ut av det. Istället för att be om medvind, lär dig segla. Ta sedan kurs mot de resultat du önskar nå, och lätta ankare.

Sannolikt kommer du ibland att slira ur kurs, eller upptäcka att kursen du valt inte leder dig till de resultat du önskar dig. Kanske hittar du något som är ännu bättre än det du från början gav dig ut på jakt efter. Du kanske omvärderar dina önskade resultat och bestämmer dig för någonting annat när du väl är framme. Men kommer du iväg så har du alltid dina erfarenheter att referera till. Blev det som jag ville? Ja/nej? Varför blev det så som det blev? Behöver något göras annorlunda för bättre måluppfyllnad? Vilket är ditt nästa mål?

Att sitta och vänta på rätt vindstyrka i exakt rätt riktning kommer sannolikt att hålla dig passiv för större delen av livet och göra att du missar många chanser till upplevelser och det liv du egentligen önskar dig. Det låter väl inte särskilt roligt? Hopp i skutan, och sen är det bara att köra.

Inga kommentarer: