fredag 9 juli 2010

Det du fokuserar på växer

Det du fokuserar på växer. Det är en sanning som tål att upprepas. Det du ägnar mest tid och tankekraft åt är det du upplever som störst i ditt liv. inte nödvändigtvis behagligast, men det får störst plats.

Så nästa gång du missar bussen, tänk vilken skön grej att få stå och samla tankarna en stund. Regnar det, njut av doften. Är du på väg att bli sen, än sen då? Just i det ögonblicket kan du inget göra. Varför inte passa på att göra den stunden så behaglig som möjligt?

Det gäller inte bara missade bussar. Ibland får jag känslan av att vi programmerats för att se världen genom ett mörkt trist filter, och default är att se det negativa i olika saker. Sedan kom mindfulness-vågen och horderna av böcker om självhjälp och alla skulle vara hemmasnickare i psykologi. Plötsligt blev det fult att tänka negativt och att vara ledsen, och det lät som att om du bara ler dig genom livet så kan intet ont hända dig. Nu är det givetvis inte så. Livet går upp och ner vare sig vi ler eller inte. Men att tänka att det inte lönar sig att le för att det kommer att gå ner förr eller senare gör bara livet onödigt trist.

Jag brukar säga till vänner och klienter att har man oroat sig i förväg har man oavsett vad som sedan faktiskt händer oroat sig en gång för mycket. Man kan inte förebygga livets svängningar vare sig med leenden eller med pessimism, men att le så mycket det går och se så mycket fint och trevligt omkring sig som man kan gör livets resa bra mycket trevligare. Testa. Det värsta som kan hända är att dina leenden och din positiva inställning smittar och gör också andras dagar ännu bättre. Och ditt positiva sätt att uttrycka dig hjälper också andra att fokusera på det som är bra i tillvaron. Win-win. I alla led.

Inga kommentarer: