torsdag 3 juni 2010

Mental träning för dansare

Har precis haft en föreläsning för dansare i mental träning. Målet med aftonen var att förse dem med tankespår som möjliggör förändring av gamla tankesätt, och redskap för att påverka de egna tankarna mer akut i olika situationer.
Vi gick igenom vad mental träning är, och varför man använder sig av det. Det blev också analoger med fysisk träning när det gäller vikten av att träna regelbundet under lång tid för bästa effekt. Det fungerar alltså inte om man rotar fram sina papper om två år och i en akutsituation försöker applicera teknikerna. Lika lite som en bok om styrketräning kommer att ge dig styrkan som krävs just i ögonblicket då du panikläser den.
På schemat fanns effekter av att sätta upp mål för det man gör, och hur man sätter upp bra mål. Utan konkreta mål, hur vet jag när jag är där? Vi avhandlade också mentala time-outs som ett sätt att återta fokus med full kraft, tankestopp för att stävja negativa tankar, att skapa sig en attraktiv målbild och rita en karta dit, samt att förändra sitt tillstånd till det bättre med enkla medel. Det behöver inte ta lång tid att ställa om sig, bara man accepterar att det (oftast) fungerar alldeles utmärkt.

Viktigaste poängen med aftonen var att vi inte automatiskt tänker rätt, och att vår hjärna har en nästan oinskränkt makt över våra liv. Därför är det vettigt att göra den till sin bundsförvant och inte lämna den vind för våg. När hjärnan arbetar för dig, i riktning mot de mål du önskar nå, så har du en mycket stark stöttning på vägen. Det är så lätt ändå att låta tankarna driva, bli negativa och mindre kosntruktiva. Då är det skönt att kunna använda sig av olika tekniker och knep för att göra den till vän igen.

Nyfiken på vad mental träning kan göra för dig och ditt sätt att tänka? Eller hur det kan få dig att prestera bättre, och verkligen hitta taggen när det gäller? Maila mig så kan vi se vilka möjligheter som finns för dig.

Inga kommentarer: