fredag 26 februari 2010

Vad vill du ha?

Vi har så lätt att fokusera på vad vi inte vill ha i livet. Trots att det vi fokuserar på är det som växer, så envisas vi med att prata och tänka i termer av vad vi inte vill ha. Jag vill inte vara singel/fattig/överviktig... Varje gång vi säger detta till oss själva befäster vi bilden av det vi inte önskar vara.

Jag påstår inte att du vaknar rik och smal med världens babe eller hunk vid din sida imorgon för att du tänker på det. Men chansen att du faktiskt tar dig framåt mot det du önskar ökar markant när du istället för att säga "inte tjock" säger "smal". Eller när du istället för "inte singel" pratar om att dela tillvaron med någon. Ännu bättre blir det när vi börjar se oss själva i de önskade lägena. När vi ser oss själva ha nått våra mål, och kan gotta oss i känslan av att redan vara där. Jag lovar att motivationen som kommer av en välkomponerad målbild med hästlängder dänger motivationen som man kan uppnå av att "inte vilja vara tjock". "Vill vara smal." säger vart vi är på väg, och då är det ju lättare att bestämma sig för vägen. Som min lärare Henrik sa; man sätter sig inte i en taxi och säger att man vill "inte till Guldheden", utan man talar ju om vart man ska. Precis så borde vi också fungera.

Tala om för dig själv vart du vill, vad det är du vill ha, och första steget är redan taget.

2 kommentarer:

Lisa sa...

En jättebra påminnelse om fokus!

Hjärnan har ingen bild för "inte", så hur skulle en målbild som baseras på inten se ut? Just därför leder en fokus på det vi inte vill ha till att vi i stället skapar mer av just det. Och ändå kan det vara så svårt att tänka i positiva termer...

Jag har märkt att många som inte lärt känna sig själva riktigt bra än är säkra i vad de inte vill men sämre på att veta vad de vill, vad de tycker om osv. Men när man väl stannar upp och börjar fundera på vem jag är, vad jag vill, vad jag tycker om, så fylls de listorna på ganska snabbt. Det enda som krävs är oftast en stunds eftertanke.

Callisto sa...

Vi uppfostras tyvärr till att inte agera på eller ge uttryck på vad vi vill, eller inte, om det krockar med någon annans vilja. Säskilt vi kvinnor.
Boktips på temat är Diagnos:Duktig