fredag 11 februari 2011

Var du är idag anger bara din startpunkt

Pasi Salonen
Igår lyssnade jag på ett inspirerande föredrag med Pasi Salonen. En positiv effekt av det hela kom av hans lovord till gröten som frukost. Jag plockade snällt fram havregrynen imorse. Och vips, så är jag 4 timmar senare inte hungrig än. Bra grejer, fiberhavregryn.

Det största med hans föredrag var ändå för mig att han, som är flerfaldig svensk mästare i triathlon och fortfarande vid 40+ uppvisar en järnfysik, som knatte var vad man skulle kalla "usel" i allt som gällde idrott. Hela hans karriär är en arbetsseger och ett bevis på att trägen vinner. Han började långt nere på skalan, och såg till att klättra hela vägen.

Det bästa med det är att det gäller oss alla. Lägger vi tillräckligt med tid på att ta oss mot våra mål, så kommer vi, om inte ända fram, åtminstone en bra bit på vägen. I alla tänkbara fall längre än vi hade gjort annars. Så länge vi vill nå målet är det alltid för tidigt att ge upp. Innan det bevisligen är kört, så finns det inget bra skäl att inte kämpa vidare.

Ingemar "Den Store" Stenmark
Alla som är gamla nog att minnas Ingemar Stenmarks praktmiss, och räddning, 1983 vet att vi gärna bedömer läget som kört innan vi kämpat klart. Vem trodde i ögonblicket då han tappade balansen att han skulle vinna? Antagligen bara han själv. Och vann, det gjorde han. Det var upp till honom, och han gjorde det. På samma sätt är våra liv upp till oss. Det handlar om attityd, och om att göra det som krävs. Att inte se hinder som stopp-skyltar. Att behålla målet i sikte. Jag har gjort det. Pasi gjorde det. Stenmark är en legend på grund av sin förmåga att göra det. Du kan också. Oavsett var du börjar finns en väg framåt. De e bar å åk.

Inga kommentarer: