tisdag 9 augusti 2011

Komfort, eller utveckling?

Har du tänkt på hur lite av det som är riktigt roligt och spännande i livet som finns innanför din komfortzon? För att inte tala om det som verkligen utmanar och utvecklar oss?

Faktum är att vår komfortzon egentligen är antitesen till utveckling och spänning. Vi kan redan allt innanför den, och blir väldigt sällan överraskade. Inga nya tankar eller intryck tillkommer från det vi redan känner till så väl.

Trygghetszonen är just det, en trygg zon där vi känner oss hemma. Där vi har kontrollen, och där vi kan slappna av. Inget fel i att ha en sådan zon, eller ens att stanna innanför den. Bara man är nöjd med det som finns där, så är allt i sin ordning. Många har faktiskt precis det de vill ha i livet, och där finns ingen anledning att för sakens skull pusha utanför det som känns bekvämt och bra.

Problematiskt blir det först när trygghetszonen blir för bekväm, det vill säga så bekväm att man inte vill lämna den, trots att man egentligen inte är nöjd med det man har i livet. Man gör samma saker dag ut och dag in, träffar samma människor och tänker ungefär likadant, och tror att någonting ska förändras, som av sig själv.

I de lägena behöver vi göra ett val. Eller rättare sagt, vi gör ett val vare sig vi är medvetna om det eller ej. Stannar vi där vi är, har vi valt att inte ta oss an andra alternativ utanför det trygga. Lämnar vi det trygga för att utmana oss själva och söka nya insikter, tankar och utveckling, så är det ett val som har alla chansesr att leda till något annat än det vi har idag. Kloka Kenth Åkerman skrev på Facebook att "Gör man inget, så får man inget.". Så sant, så sant. Gör man inget annorlunda, får man inget annorlunda heller, kan jag lägga till.

För många är valet komfort eller utveckling svårt, och de drar på det i åratal genom att inte välja, och våndas. Men om det inte känns riktigt bra, vad hindrar dig egentligen från att våga chansa på lite nytt? Alltså, egentligen?

Inga kommentarer: